Thursday, 29 July 2010

Pengenalan Buah-Buahan Tempatan (2)

Asam Aur Aur (Garcinia parvifolia)

** Pokok boleh mencapai 10 m tinggi dan mempunyai kanopi yang padat.
** Hujung daun kecil berbentuk akuminat manakala pangkal daun berbentuk kuneat, berwarna 
     hijau tua, berkilat dan tepi daun sedikit beralun.
** Bunganya kecil berwarna merah
** Buah kecil berbentuk bulat, berwarna hijau semasa muda dan bertukar menjadi merah cerah
     atau merah keungguan apabila matang.
** Isi berwarna putih
** Rasanya masam masam manis dan berjus.
** Isinya boleh di makan segar dan dibuat jem manakala kulit buah yang matang boleh dijadikan asam untuk masakan setelah dikeringkan.



Semua Gambar dan rujukan di ambil dari:
Buku Panduan Buah-Buahan Brunei. Diterbitkan oleh: Jabatan Pertanian, Kementerian Perindustrian dan Sumber-sumber Utama ; Negara Brunei Darussalam.


Cherry sized fruit with a red to yellow skin and a juicy, slightly tart white pulp. Highly esteemed in Borneo.
Description: Small or medium sized tree a bit like the mangosteen in appearance.
Hardiness: Unknown.
Growing Environment: Seems to prefer a humid tropical environment.
Propagation: By seeds.
Uses: Eaten fresh out of hand or dried and used for flavoring other foods.


Native Range: Native to the island of Borneo, occurs naturally both in Brunei and Malaysia. Occasionally cultivated, but frequently grown as a dooryard tree throughout the region

Source Taken From:  http://www.tradewindsfruit.com/brunei_cherry.htm

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...